Iibm Hr Management. Section 1

In: Business and Management

Submitted By singh06
Words 924
Pages 4
Examination Paper –Human Resource Management
Subject Code –B102
SECTION : A
PART ONE
Multiple Choice Questions
Question
Answer
01
C
02
A
03
B
04
B
05
B
06
A
07
D
08
C
09
A
10
B

PART: TWO
Answer Q.1
Career planning is the process by which one selects career goals and the way to reach those goals. In HRM major focus is on assisting the employees achieve a better personal goal and the opportunities that are realistically available in the organization.
Objectives of Career planning in Industry
• Attract and retain talent by offering careers, not jobs
• Using Human resouses effectively and achieve greater productivity
• Reduce employee turn over
• Improve employee morale and motivation
So we can understand that employee is important for every organization, and their career planning is must. Since every employee has desire to grow , he feels highly motivated when the organization shows him a clear path as to how he can meet this personal ambition while trying to realize corporate goals. When reorganization doesn’t come in time for meritorious performance and a certain amount of confusion prevails in minds of employees whether they are part of organization, with a chance to grow or not, they look outside resulting in job attrition.
So, the absence of a career plan is going to make a big difference to both the employees’ and the organization. When employees do not get the right breaks at a right time, their morale will be low and they are always on their toes trying to find escape routes. This scenario of high turnover is not in benefit of any organization.
Therefore in each organization should try to put their career plans in place and educate employees about the opportunities that exist internally for talented people.

Answer Q. 02
The Features of HRM
1. Pervasive force: HRM is pervasive in nature. It is present in all…...

Similar Documents

Iibm Institute of Business Management

...Examination Paper of Business Communication IIBM Institute of Business Management 1 IIBM Institute of Business Management Subject Code-B-109 Examination Paper MM.100 Business Communication Section A: Objective Type (30 marks)  This section consists of Multiple choices and Short Notes type questions.  Answer all the questions.  Part one questions carry 1 mark each & Part Two questions carry 4 marks each. Part one: Multiple choice: 1. __________is an essential function of Business Organizations: a. Information b. Communication c. Power d. None of the above 2. Physiological Barriers of listening are: a. Hearing impairment b. Physical conditions c. Prejudices d. All of the above 3. Which presentation tend to make you speak more quickly than usual: a. Electronic b. Oral c. Both ‘a’ and ‘b’ d. None of the above 4. What is the main function of Business Communication: a. Sincerity b. Positive language c. Persuasion d. Ethical standard 5. The responsibilities of the office manager in a firm that produces electronics spares is: a. Everything in the office runs efficiently b. Furniture and other equipment in the office is adequate c. Processing all the incoming official mail and responding to some d. All of the above Examination Paper of Business Communication IIBM Institute of Business Management 2 6. Labov’s Storytelling Model based on: a. Communication through speech b. Language learning c. Group Discussions d. None of the above 7.......

Words: 1047 - Pages: 5

Riordan Hr 1st Section

...into a single, efficient application. Utilizing the System Development Life Cycle model, the existing HR system can be analyzed and a project plan created to modernize the system. One of the benefits of using the SDLC is that it provides a structured and organized path to any kind of system development. Analysts that use this method are able to thoroughly cover all the phases of system development. The five phases are project planning, analysis, design, implementation, and support. The first phase in the cycle is project planning and in this step, defining the scope, and feasibility of the project occur. After this initial stage, the others will follow and occur in multiple iterations which in turn will create incremental system development. Project Planning Riordan Manufacturing wants to maintain all of their Human Resource data in a new system, consolidating employee records, Microsoft Excel spreadsheets currently maintained by many managers, and other data from all of the departments. The scope of the project is to consolidate all the data and tools spread over different departments into a common HR system. This system should be able to manage all employee information as well. The feasibility of this new system shouldn’t be an issue since the management has already shown and interest and freed up budget. In addition, the company currently utilizes an existing legacy HR system that already includes employee information and the other manually maintained Excel......

Words: 1382 - Pages: 6

Mba.......Iibm Institute of Business Management Subject Code-B-103 Financial Management Section a: Objective Type (30 Marks) ================================================================================= Part One:

...IIBM Institute of Business Management Subject Code-B-103 Financial Management Section A: Objective Type (30 marks) ================================================================================= Part one: Multiple choices: 1. a. Job involvement 2. d. self disclosure 3. b. Distributive bargaining 4. b. Interpersonal skill 5. d. Reward power 6. b. Unfreezing 7. a. Sensitivity 8. c. Artifacts 9. b. The Pre-arrival stage 10. d. Leadership style ================================================================================= Part Two: ================================================================================= 1. Informal groups. A group that evolves out of the formal organization but is not formed by management or shown in the organization's structure. An organization’s informal groups are groups that evolve to meet social or affiliation needs by bringing people together based on shared interests or friendship. Thus, informal groups are alliances that are neither formally structured nor organizationally determined. These groups are natural formations in the work environment that appear in response to the need for social contact. Many factors explain why people are attracted to one another. One explanation is simply proximity; when people work near one another every day, they are likely to form friendships. That likelihood is even greater when people also share similar attitudes, personalities, or economic status. A group......

Words: 3607 - Pages: 15

Hr Management

...Human Resource Management Subject Code : B102 Section A Part One 1.d. Egocentricism 2. a Job Analysis 3. b. Minimum Wages Act ,1948 4. b. Placement] 5.b. Development 6.a. Planned Change 7.d. Performance Management System 8. c. Rating Scale 9.a. Human Recourses 10.b. Management Game Part Two 1. Every employee has an aspiration to grow at his work place. Organistaions paying attention and if the employee grows he feels happy and motivated. If the organization does not pay attention due to any reasons the employee becomes frustrated due to no growth and key executives leave in frustration. Organisation lose as new hiring needs to be done with additional selection and training. Organizations therefore try to put their career plans in place and educate employees about opportunities that exist internally. 2. Features of HRM Pervasive force: Action Oriented: focuses attention on action rather than on record keeping. Individually Oriented: It tries to help employees to develop their potential full. People Oriented: It tries to put people on assigned jobs in order to produce good results. Future Oriented: Effective HRM helps an Organization meet its goals in future by providing for competent and well motivated employees. 3. Performance Appraisal is a method of evaluating the behavior of employees in the work spot, normally including both the quantitative and qualitative aspects of job performance. It is a systematic......

Words: 867 - Pages: 4

Iibm Institute of Business Management Examination Paper Mm.100 Human Resource Management Subject Code-B102 Section a: Objective Type & Short Questions (30 Marks)      This Section Consists of Multiple Choice and

...Examination Paper of Human Resource Management IIBM Institute of Business Management Examination Paper MM.100 Human Resource Management Subject Code-B102 Section A: Objective Type & Short Questions (30 marks)      This section consists of Multiple Choice and Short Answer type questions.  Answer all the questions.  Objective Question carries 1 mark each &Short Question carries 5 marks each. Part One Multiple Choices: 1. It is a cultural attitude marked by the tendency to regard one’s own culture as superior to others a. Geocentrism b. Polycentrism c. Ethnocentrism d. Egocentrism 2. It is the systemic study of job requirements & those factors that influence the performance of those job requirements a. Job analysis b. Job rotation c. Job circulation d. Job description 3. This Act provides an assistance for minimum statutory wages for scheduled employment a. Payment of Wages Act, 1936 b. Minimum Wages Act, 1948 c. Factories Act, 1948 d. Payment of Gratuity act, 1972 4. __________ is the actual posting of an employee to a specific job a. Induction b. Placement c. Attrition d. None 5. Broadening an individual’s knowledge, skills & abilities for future responsibilities is known as a. Training b. Development c. Education d. Mentoring 1 IIBM Institute of Business Management Examination Paper of Human Resource Management 6. Change that is designed and implemented in an orderly and timely fashion in anticipation of future events a. Planned change b. Technology change...

Words: 1362 - Pages: 6

Iibm Supply Chain Management

...Examination Paper of Supply Chain Management IIBM Institute of Business Management Examination Paper Supply Chain Management Section A: Objective Type & Short Questions (30 Marks)    This section consists of Multiple Choice & Short Notes type questions.  Answer all the questions.  Part One carries 1 mark each & Part Two carries 2 marks each. MM.100 Part One: Multiple Choices: 1. When demand is steady, the cycle inventory for a given lot size (Q) is given by_____ a. Q/4 b. Q/8 c. Q/6 d. Q/2 2. There are two firms „x‟ and „y‟ located on a line of distance demand(0-1) at „a‟ and „b‟ respectively, the customers are uniformly located on the line, on keeping the fact of splitting of market, the demand of firm „x‟ will be given by, a. (a+b)/2 b. a+(1-b-a)/2 c. (1+b-a)/2 d. a+(a-b)/2 3. Push process in supply chain analysis is also called_______ a. Speculative process b. Manufacturing process c. Supplying process d. Demand process 4. If the Throughput be „d‟ and the flow time be „t‟ then the Inventory „I‟ is given by______ a. I *d=t b. I=t+d c. d=I*t d. I =d*t 5. Forecasting method is_______ a. Time series b. causal c. Qualitative d. All the above 6. Component of order cost include: a. Handling cost 1 IIBM Institute of Business Management Examination Paper of Supply Chain Management b. Occupancy cost c. Receiving costs d. Miscellaneous costs 7. How many distinct types of MRO inventory are there: a. One b. Four c. Three d. Two 8. Supply chain driver is________ a.......

Words: 3476 - Pages: 14

Iibms - Construction Management 1.Doc - 9901366442

...09901366442 – 09902787224 CONSTRUCTION MANAGEMENT 1. What a note on tender and tender notices 2. Discuss the different types of tenders? 3. Write a note on EMD and SD. 4. What are the procedures followed after the opening of a tender? 5. Explain the importance of organization in construction activities 6. Enumerate the general principles to be followed in forming an organization system. 7. A multi-purpose river valley project across a major river is planned for construction. Irrigation, power development, fisheries and picnic development are all planned. Suggest a suitable organization structure for construction and maintenance of this project. Construction Management Q1) what do you understand by Arbitration? What are the useful of Arbitration? Q2) List the special rules that have to be followed while constructing. Q3) Write a note on role of a Civil Engineer while planning and constructing a building. Q4) what do you understand by economic life of equipment? Also differentiate between economic life and useful life? Q5) which are the two main types of contracts? Explain them and list at least three sub types under each of them? Q6) what are important stages in Construction? Q7) Explain Safety measures to be adopted during drilling and blasting works? Q8) Explain the objects and function of Construction Management? Q9) Describe in Details various steps involved in...

Words: 418 - Pages: 2

Iibms - Entrepreneurship Management 1.Doc - 9901366442

...WE PROVIDE CASE STUDY ANSWERS, ASSIGNMENT SOLUTIONS, PROJECT REPORTS AND THESIS aravind.banakar@gmail.com ARAVIND - 09901366442 – 09902787224 Entrepreneurship Management Q1 Seems like a lot of work in writing articles and time in chat rooms. Although it might be a way of getting people to my website with only a small expense, do you think that this approach is worth the investment of time? Q2 What are the other benefits of this approach over and above simple a cost saving Q3 Are there particular businesses and products more suitable for this approach Q1 It is not surprising that a lawyer should say that an entrepreneur needs a lawyer to start a business. I certainly do not have money to burn on unnecessary legal fees. Which things do I need a lawyer for now, which things need a lawyer but can be delayed and finally which things can I do myself? Q2 Other than the costs, are there any disadvantages to “bouncing ideas” of a lawyer? Q3 I certainly don’t want to pay more taxes than I must. What the tax implications of the different legal structures for the business? Q1 A cheaper way of advertising that is more effective at attracting customers – is this too good to be true? Why has the “simpler is better” approach worked for Breckenridge Brewery? Q2 Assume that the CEO asked you about pricing its pint glasses and T-shirts to maximize profit from these items, or should I have a lower price to increase volume and benefit from the......

Words: 1032 - Pages: 5

Iibms - General Management 1.Doc - 9901366442

...WE PROVIDE CASE STUDY ANSWERS, ASSIGNMENT SOLUTIONS, PROJECT REPORTS AND THESIS aravind.banakar@gmail.com ARAVIND - 09901366442 – 09902787224 GENERAL MANAGEMENT 1. Marsha feels that there must be a better way to conduct market research, particularly given the fact that the department has a LAN with a lot of capacity. What solutions to this problem can you recommend? 2. How will you approach this task? What sources of information will you seek to help understand and solve problems in the company? 3. Who is right? What is responsible for so many different positions? How can the governor reconcile these conflicting viewpoints and arrive at the true cause of the problem? 4. What do you recommend? How should Masters go about making his decision? 5. What events do you think are responsible for the new attitudes on the part of users? How can the CIO take advantage of them? 6. In some of the organizations described in this chapter, managers form alliances with various partners. These alliance firms may provide a virtual component for your organization. However, the employees involved in this alliance do work for two different firms. How does a manager manage under these conditions? Suppose that your firm enters into a relationship with another firm to take over its inventory of raw materials and to become a just-in-time supplier. The partner firm hires your former inventory employees so they no longer work directly for you.......

Words: 949 - Pages: 4

Bus 303 Week 1 Dq 1 Hr and Management Ashford

...BUS 303 WEEK 1 DQ 1 HR AND MANAGEMENT ASHFORD To purchase this, Click here http://www.activitymode.com/product/bus-303-week-1-dq-1-hr-and-management-ashford/ Contact us at: SUPPORT@ACTIVITYMODE.COM BUS 303 WEEK 1 DQ 1 HUMAN RESOURCE AND MANAGEMENT ASHFORD Week 1 Week 1 DQ 1 (HR & Management) Explain what the author means by the statement that “Every manager is an HR manager”. Do you agree? Give examples to back-up your point of view. Respond to at least two of your classmates’ posts by Day Explain what the author means by the statement that “Every manager is an HR manager”. Do you agree? Give examples to backup your point of view. Respond to at least two of your classmates’ posts by Day 7. BUS 303 WEEK 1 DQ 1 HR AND MANAGEMENT ASHFORD To purchase this, Click here http://www.activitymode.com/product/bus-303-week-1-dq-1-hr-and-management-ashford/ Contact us at: SUPPORT@ACTIVITYMODE.COM BUS 303 WEEK 1 DQ 1 HUMAN RESOURCE AND MANAGEMENT ASHFORD Week 1 Week 1 DQ 1 (HR & Management) Explain what the author means by the statement that “Every manager is an HR manager”. Do you agree? Give examples to back-up your point of view. Respond to at least two of your classmates’ posts by Day Explain what the author means by the statement that “Every manager is an HR manager”. Do you agree? Give examples to backup your point of view. Respond to at least two of your classmates’ posts by Day 7. BUS 303 WEEK 1 DQ 1 HR AND MANAGEMENT ASHFORD To purchase this, Click......

Words: 918 - Pages: 4

Iibm Institute of Business Management

...Examination Paper of Organizational Behaviour IIBM Institute of Business Management Examination Paper SubjectCode-B105 MM.100 Organizational Behaviour Section A: Objective Type & Short Questions (30 marks)    This section consists of Multiple Choice and short notes type questions  Answer all the questions.  Part one carries 1 mark each and part two carries 5 marks each. Part A:Multiple Choices:1. Which of the following is not comes under Maslow‟s needs theory? 1. Social needs 2. Affiliation needs 3. Physiological needs 4. Specification needs 2. Collegial model is an extension of: a. Supportive model b. Autocratic model c. Custodial model d. None of the above 3. Sigmund Freud‟s theory on personality is: a. Related with moral values b. Related with sexual values c. Related with social values d. Related with parental values 4. A person who moves fast, talk rapidly, usually impatient, measures success by quantity is a person of: a. Class A personality type b. Class B personality type c. Class C personality type d. Class AB personality type 5. According to Maslow‟s need hierarchy theory esteem need comes at________ position from bottom: nd a. 2 rd b. 3 th c. 4 th d. 5 6. Informal communication is also called: a. Grapevine b. Red vine 1 IIBM Institute of Business Management Examination Paper of Organizational Behaviour c. Adams communication d. Dead communication 7. Needs related to hunger, thirst, sleep etc. are considered as: a. Safety needs b. Physiological......

Words: 1320 - Pages: 6

Bus 303 Week 1 Dq 1 Hr and Management Ash

...BUS 303 WEEK 1 DQ 1 HR AND MANAGEMENT ASH TO purchase this tutorial visit following link: http://wiseamerican.us/product/bus-303-week-1-dq-1-hr-management-ash-2/ Contact us at: SUPPORT@WISEAMERICAN.US BUS 303 WEEK 1 DQ 1 HR AND MANAGEMENT ASH Week 1 DQ 1 (HR & Management) Explain what the author means by the statement that “Every manager is an HR manager”. Do you agree? Give examples to back-up your point of view. Respond to at least two of your classmates’ posts by Day Explain what the author means by the statement that “Every manager is an HR manager”. Do you agree? Give examples to backup your point of view. Respond to at least two of your classmates’ posts by Day 7 BUS 303 WEEK 1 DQ 1 HR AND MANAGEMENT ASH Week 1 DQ 1 (HR & Management) Explain what the author means by the statement that “Every manager is an HR manager”. Do you agree? Give examples to back-up your point of view. Respond to at least two of your classmates’ posts by Day Explain what the author means by the statement that “Every manager is an HR manager”. Do you agree? Give examples to backup your point of view. Respond to at least two of your classmates’ posts by Day 7 BUS 303 WEEK 1 DQ 1 HR AND MANAGEMENT ASH Week 1 DQ 1 (HR & Management) Explain what the author means by the statement that “Every manager is an HR manager”. Do you agree? Give examples to back-up your point of view. Respond to at least two of your classmates’ posts by Day Explain what the author means by the statement that......

Words: 497 - Pages: 2

Bus 303 Week 1 Dq 1 Hr and Management Ash

...BUS 303 WEEK 1 DQ 1 HR AND MANAGEMENT ASH TO purchase this tutorial visit following link: http://wiseamerican.us/product/bus-303-week-1-dq-1-hr-management-ash/ Contact us at: SUPPORT@WISEAMERICAN.US BUS 303 WEEK 1 DQ 1 HR AND MANAGEMENT ASH Week 1 Week 1 DQ 1 (HR & Management) Explain what the author means by the statement that “Every manager is an HR manager”. Do you agree? Give examples to back-up your point of view. Respond to at least two of your classmates’ posts by Day Explain what the author means by the statement that “Every manager is an HR manager”. Do you agree? Give examples to backup your point of view. Respond to at least two of your classmates’ posts by Day 7. BUS 303 WEEK 1 DQ 1 HR AND MANAGEMENT ASH Week 1 Week 1 DQ 1 (HR & Management) Explain what the author means by the statement that “Every manager is an HR manager”. Do you agree? Give examples to back-up your point of view. Respond to at least two of your classmates’ posts by Day Explain what the author means by the statement that “Every manager is an HR manager”. Do you agree? Give examples to backup your point of view. Respond to at least two of your classmates’ posts by Day 7. BUS 303 WEEK 1 DQ 1 HR AND MANAGEMENT ASH Week 1 Week 1 DQ 1 (HR & Management) Explain what the author means by the statement that “Every manager is an HR manager”. Do you agree? Give examples to back-up your point of view. Respond to at least two of your classmates’ posts by Day Explain what the author......

Words: 413 - Pages: 2

Section 1 Riordan Hr Intergration Project

...Section 1 Riordan HR Integration Project University of Phoenix FUNDAMENTALS OF BUSINESS SYSTEMS DEVELOPMENT BSA/375 JOHN DUNN July 24, 2011 Riordan HR Integration Project Riordan Manufacturing has submitted a service (SR-rm-004) request for the analysis of the current HR system with the goal of the integration of the currently existing variety of tools into a single integrated application for corporate wide use. The Systems development life cycle process, also known as SDLC will be used to design a new HR system for Riordan Manufacturing. This report will focus primarily on the analysis, design, and implementation phases of SDLC. The HR Integration Product Manager has solicited and received approval for the project from Hugh McCauley, COO (Riordan Manufacturing, 2008). Section 1 of this report will detail the scope and feasibility of this project. Additionally, Section 1 will describe the information-gathering techniques and design methods for Riordan Manufacturing service request SR-rm-004. Analysis of the HR system will be discussed, followed by identifying key factors, which will help ensure that the information required for the project is gathered successfully, and give an explanation of the scope and feasibility of the project. Section 2 will describe the application architecture and process design. In Addition, section 2 will illustrate how the tools of systems analyses are used to describe the information system’s architecture in terms of data, processes,......

Words: 1997 - Pages: 8

Hr Management

...Introduction The primary responsibility of Human Resource [HR] management is to manage the workforce of an organization with an emphasis on minimizing financial risk while maximizing profit for the business. One aspect of minimizing risk is ensuring that the workforce is performing their jobs efficiently and effectively. So, the question is how do we gauge the efficiency and effectiveness of the workforce? The answer is, through the implementation of a competent performance appraisal system. In light of the results of the recent employee survey conducted, there are both real and perceived issues that exist between HR and the management team. The lack of cohesion within the organization has resulted in low employee morale which affects performance and ultimately, profitability. The purpose of this presentation is to explain the merits of a good performance appraisal system, for both individuals and teams of the organization and to show how it will help to resolve the problems uncovered by the survey. Moreover, my intention is to describe the process for assessing team performance and the differentiating factors for executing an appraisal for an individual versus a team in an organization. Lastly, the board of directors asked for a report with regard to succession planning in the last board meeting. I want to describe the benefits of succession planning and propose a solution for the implementation of succession planning in our organization. Performance......

Words: 3327 - Pages: 14